Vyplatí se v roce 2023 interim kariéra?

Vyplatí se v roce 2023 interim kariéra?

 

Současná krize, která se ještě podle některých odborníků plně neprojevila, už teď vytváří velký tlak na firmy. Vysoká inflace, která je podle ČNB neuvěřitelných 18 % a s ní spojené také vysoké úrokové sazby na 7 %. Do toho se ještě promítá energetická krize, která se sice oddálila zastropováním cen, ale zdaleka se nevyřešila. Přicházející krize se ale v mnoha ohledech podobá krizi COVID-19. Co to znamená pro interim management a interimy?

Co můžeme očekávat na trhu interimů?

Pokud se ohlédneme, co přinesla pandemie COVID-19 v byznyse, je to především nejistota, nečekané komplikace a pro mnoho firem také krizi. Jenže krize není jen špatným obdobím. Je zároveň obdobím často nečekaných příležitostí a obdobím transformace. Ukázalo se, že firmy zvýšily poptávku po interim managementu, a to především v oblasti krizového řízení.

Podobné to může být s příchodem roku 2023

Prognózy ČNB říkají, že v roce 2023 by měla inflace klesnout pod 10 %. To je sice dobrá zpráva, ovšem je otázkou, nakolik je spíše přáním. Během pandemie se stejně tak předpovídalo, že krize bude dočasná a rychle odezní, jenže nakonec se velmi výrazně dotkla téměř všech odvětví na dlouhou dobu několika měsíců. Paralela se současnou situací je více než zjevná.

Takzvané utahování opasků, tedy doba šetření nejen domácností, ale i firem, už začala. Mimo jiné to znamená, že se omezil nábor některých nových zaměstnanců. To je první fáze, ale pokud to nestačí a náklady se nepodaří udržet, může dojít k propouštění (tomu se mnoho podniků snaží vyhnout, ale je otázkou, nakolik je tato situace udržitelná). Zdá se, že doba, která byla skvělá pro hledání nového zaměstnání, pomalu končí. Neplatí to ale plošně pro všechna odvětví.

Zvýší se opět zájem o interim manažery?

Během covidové krize se výrazně zvýšil zájem o interim manažery, především manažery krizového řízení. Cílem bylo přečkat nepříznivou dobu a udržet firmu v chodu (i když s omezeními), než se situace uklidní. Podobné to může být v roce 2023, kdy se krize očekává a podle prognózy ČNB se HDP propadne o 0,7 % (přitom ještě v současném roce 2022 byl růst 2,2 %).

Nemusí jít jen o krizové manažery

Je pochopitelné, že během krizí je poptávka především po krizových manažerech, ale očekávat můžeme i zájem o jiné odborníky. Předpokládáme, že krize bude pro mnoho firem obdobím změn, ty se mohou dotknout i zaměstnanců. Optimismus se pomalu vytrácí a podle průzkumů se asi pětina firem chystá propouštět. Pokud jde o větší propouštění, obracejí se firmy také na HR specialisty, tedy mimo jiné interim manažery z oblasti HR.

Krize je také obdobím inovací. Někdy je potřeba nejdřív investovat, abyste ušetřili. Platí to například v logistice nebo ve výrobě. Lidé ve firmách často nemusí mít zkušenosti s implementací nových výrobních procesů a vedení projektů, právě to je příležitost pro zkušené interim manažery logistiky, výroby, ale i dalších přidružených oblastí.

Interim manažer a interim specialista je správný směr

Ukazuje se, že přicházející období větší krize (ve které už jsme), je příležitostí především pro interimy. Firmy často nechtějí nabírat zaměstnance na neurčitou dobu, ale je pro ně výhodnější získat odborníky pouze na nezbytně dlouhou dobu, se kterými mohou flexibilně spolupracovat a nevznikají jim další náklady. Pokud se tedy právě rozmýšlíte, jestli je rok 2023 příznivý pro interim management, vše napovídá, že ano.