Kdy je čas změnit práci?

Kdy je čas změnit práci?

 

Někdy už je toho zkrátka příliš a práce vás unavuje. Říkáte si, že je možná čas na kariérní změnu, ale nevíte, kdy je ta správná chvíle? Zjednodušeně by se dalo říct, že správná chvíle není nikdy, ale zároveň je vždycky. Neměli byste se zbytečně bát a pokud máte pocit, že je čas udělat změnu, jděte do toho . Zůstávat v práci, která vás nenaplňuje, je mrhání vaším časem.

Jak dlouho už je na jedné pozici příliš?

Orientovat se podle odpracovaných let nemá smysl. Nejde říct, že byste měli na pozici vydržet zhruba 5 let a potom už je čas na změnu. Pokud vám práce vyhovuje a naplňuje vás, můžete v ní vydržet klidně i 10 let a víc. Nebo naopak můžete odejít už po roce jinam. Ano, za tak krátkou dobu, jako je jeden rok (někdy i dřív) je možné zjistit, že vás práce naplňuje.

Dnes už není výjimkou střídat pracovní pozice klidně každých 3 až 5 let . Naopak je stále větší raritou, pokud někdo vydrží na jedné pozici například 15 let nebo déle. Zatímco dřív to bylo poměrně běžné, dnes je situace taková, že se spíš vyplatí chvíli hledat a nabírat nové zkušenosti, než se například usadíte na delší dobu.

Pozor naopak na příliš časté změny

Životopis by měl být mimo jiné důvěryhodný, stejně jako vy. Proto si dávejte pozor na příliš časté pracovní změny. Pokud měníte práci každý rok nebo dva, rozhodně to nepůsobí dobře . Zejména pokud jste na seniornější pozici, počítá se s tím, že některé projekty mohou trvat i 3 roky. Na seniorní pozici je tak vhodné měnit práci zhruba po 3 až 5 letech.

Pokud se vám ale zdá 3 až 5 let jako příliš dlouhá doba, možná není zaměstnání pro vás. Mnohem lepší je v takovém případě zkusit kariéru interim manažera , který zvládne klidně 3 projekty za rok.

Kdy už je dobré vážně přemýšlet o změně

Jestliže začnete vnímat různé signály, které vám napovídají, že je čas na změnu, měli byste o tom vážně uvažovat. Jakmile takové signály začnou nabírat na intenzitě, je už většinou pozdě. Platí, že jakmile začnou negativní myšlenky spojené s prací ovlivňovat i váš osobní život, je potřeba s tím rychle něco udělat. Nebo naopak změnit co nejdřív práci. Signálů, kterých byste si měli všímat, je ovšem mnohem víc.

❌ Nemáte motivaci se dále zlepšovat

❌ Jste stále více vnitřně nespokojení

❌ Do práce se netěšíte, a naopak se snažíte přežít do víkendu

❌ Pracovní problémy a negativní energie dospěly do takového bodu, kdy to odnáší vaši nejbližší

❌ Objevují se zdravotní problémy

Krůček od vyhoření

Všechny zmíněné signály (a mnoho dalších) vedou rychleji nebo pomaleji k syndromu vyhoření. Často se bohužel o vyhoření mluví jako o něčem abstraktním, pravdou ovšem je, že ohrožuje kohokoli. Syndrom vyhoření zdaleka není jen o tom, že se vám nechce do práce. Naopak s sebou může přinášet mnohé zdravotní problémy, a to ve velké míře i psychické.

Vyhoření je ovšem bod, do kterého byste se ideálně dostat vůbec neměli. Proto je důležité sledovat všechny signály, které vám dávají vědět, že něco není v pořádku. Syndrom vyhoření může některé zdravotní potíže posunout až do chronického stadia, a za to vám rozhodně žádná práce nestojí.

Změny se nebojte, většinou si polepšíte

Rozhodně byste se neměli bát změny. Průzkumy ukazují, že pracovník se zkušenostmi si na nové pozici může polepšit až o 20 % . Přitom nárazové zvýšení ve stávajícím zaměstnání je řádově v jednotkách procent. Aktuální situace na trhu práce je navíc stále taková, že do velké míry převažuje poptávka po zaměstnancích. Pokud tedy chcete změnit práci, je ideální příležitost právě teď.

Zkuste kariéru interim manažera a mějte plat jako ředitel

Může se stát, že máte dost zaměstnání celkově. Možná vám ani tak nepomůže změnit práci, jako spíš celý přístup . Výhodou práce jako interim manažera je , že máte velkou svobodu,můžete přinášet a implementovat nové nápady a trendy například ve výrobních procesech nebo technologiích. Vlastně můžete dělat to, co v zaměstnání, ovšem za výrazně vyšší plat. Podívejte se, jak si vydělat peníze jako ředitel, aniž byste vedli jediného člověka .