Jaké jsou nejvyhledávanější interim pozice ve výrobě?

Jaké jsou nejvyhledávanější interim pozice ve výrobě?

Interim manažeři se do firmy hodí vždy, ať už váš podnik prochází krizí, nebo hledá cesty, jak expandovat. Poptávka po interim manažerech celosvětově roste a podobně je to také v České republice, kde firmy také pochopily, v čem jim interimové pomohou. Jsou to odborníci, o které se můžete opřít za každé situace. Navíc to nejsou jen manažeři, ale skuteční lídři, kteří přiloží ruku k dílu.

Ztrácíte se ještě v tom, co interim management vlastně představuje? Přečtěte si náš článek, co je to interim management a dozvíte se vše podstatné. 

Proč si firmy interim manažery tolik oblíbily?

Především proto, že interimové přinášejí do firem mnoho výhod. Jako zkušení manažeři, kteří za sebou mají úspěšné projekty, dokážou poměrně rychle obrátit pomyslný směr a firmu vyvést ze špatné situace (nebo přímo krize). Zákazníci si na našich interimech cení také stability, kterou dokážou přinést. Mnohdy chaoticky vedené oddělení spolu najednou funguje jako celek. A to nejen samo o sobě, ale také s dalšími odděleními, typicky například výroba s logistikou a podobně.

Je to důsledek toho, že interimové umí propojit manažerské dovednosti s projektovým řízením. Navíc se v problematice a ve své oblasti dokonale orientují, takže je nepřekvapí detaily, které často nejsou na první pohled viditelné, ale nakonec způsobují mnoho problémů. Zkrátka vědí, co může přijít a snaží se těmto problémům předcházet.

3 nejčastěji vyhledávané pozice ve výrobních společnostech

Některé pozice jsou zkrátka náročnější než jiné, to je také důvod, proč se často přenechávají interimům. Firma buďto nemůže na tyto pozice dlouhodobě nikoho najít, případě lidé na těchto pozicích velmi rychle vyhoří, protože je pozice velmi náročná nejen po odborné stránce, ale také po stránce projektové. Některé firmy proto na těchto pozicích dlouhodobě udržují interimy.

Víte, v čem vám může náš interim manažer pomoct? Objevte jejich výhody, protože nejen přelážky jsou pro něj příležitosti. 

Disponent logistiky

Logistika je složitý proces, který skrývá mnoho problémů. Nezkušený pracovník může velmi rychle narazit. Na první pohled se zdá, že logistika vypadá jednoduše, ale my víme, že logistika není jen o přesouvání materiálu. Celý logistický proces ve výrobní společnosti je jedním z nejsložitějších a musí být dořešen do posledního detailu, jinak se začnou hromadit problémy.

❌ Materiál není včas na svém místě, to brzdí výrobu.
❌ Nedaří se dlouhodobě udržet dostatek odborníků.
❌ Pracuje se spolu se zastaralou technikou, která by šla nahradit a výroba tím výrazně zrychlit.
❌ Ve skladu je chaos a nedostatek místa, to brzdí výrobu i dodávky zákazníkům.

Inženýr kvality

Jestli je něco, co výrobní společnost nutně potřebuje, je to kvalitní výroba. Vyrábět kvalitně hned na první pokus (first time quality). Vyrobit perfektně produkt není snadné, výsledná kvalita nezáleží jen na každém článku výroby, ale ve velké míře právě na zkušenostech inženýra kvality, které dokáže mnoho nedostatků odstranit dřív, než k nim vůbec dojde. Pokud máte špatného kvalitáře, nastávají zpravidla další problémy.

❌ Výroba nevyrábí dostatečně kvalitní kusy, to vede k její zpomalení nebo dokonce zastavení.
❌ Zkoumání nedostatků až ve výrobě stojí obrovské peníze, často je možné je odstranit metodicky už mnohem dřív.
❌ Nakonec to může vyústit nesplněním dodávek nebo dlouhodobým dodáváním nekvalitních produktů, to může vést až ke zrušení objednávek.

Manažer výroby

Řídit výrobu je často téměř nadlidský úkol. Většinou to jsou stovky, někdy až tisíce lidí. Na takovou pozici potřebujete opravdového odborníka s roky praxe, jenže těch moc není. Efektivní výroba je pro firmu stejně důležitá, jako fungující logistika. Výroba nedostatečného množství, případně nedostatečné kvality ohrožuje nejen pověst firmy, ale také firmu připravuje o peníze. Problémů ovšem může nastat mnohem více.

❌ Zákazníci nedostávají objednané dodávky produktů.
❌ Pomalá výroba připravuje firmu o peníze, které by jinak bez problému získala za dodané výrobky.
❌ Nedodržování výrobních postupů a pomalé zavádění inovací.

Interimové přinášejí řešení ihned

Všechny zmíněné problémy se dají řešit. Jenže jejich řešení stojí čas, mnohdy mnoho času. Najít například interně manažera výroby se zkušenostmi, vám může bez nadsázky trvat několik měsíců (a pokud nenabídnete lepší benefity a plat než konkurence, nemusíte ho najít vůbec). Takové čekání vás stojí nemalé peníze, platíte nejen náklady na nábor, ale zároveň vám utíkají příležitosti, zakázky a výroba neběží tak rychle a efektivně, jak by mohla. Nejlepším řešením je proto najmout interim manažera a vyřešit svůj problém hned.