Jak si vydělat víc peněz, a přitom neměnit práci

Jak si vydělat víc peněz, a přitom neměnit práci

 

Současná inflace je v České republice historicky nejvýše od roku 1993. Zatímco v roce 2021 byla inflace pouze 3,8 %, aktuální inflace k červenci letošního roku je 17,5 %. Reálná inflace bude možná ještě vyšší, a to až k 20 %. Co to znamená? Že ceny služeb a zboží vzrostly o 17,5 %. Nastává tak situace, kdy nemusí být vůbec snadné vyjít s platem z minulého roku, pokud jste nedostali přidáno.

A to nemluvíme o energiích…

Meziroční růst cen služeb a zboží o téměř 20 % je jedna věc. Ovšem růst cen energií, konkrétně plynu a elektřiny je opravdu nevídaný a mnohdy a atakuje hranici nárůstu o 500 % a více. Zatímco koncem roku 2021 se 1 MWh elektřiny prodávala za zhruba 2 938 Kč, dnes je to 12 340 Kč. Plyn (1 MWh) za stejné období vzrostl z 1 224 Kč na 4 897 Kč. Ročně tak za energie klidně utratíme i 100 000 Kč navíc.
 


 

Není snadné udržet životní standard rodiny

Nejen, že stále více rodin upadá do chudoby. Ale není snadné ani udržet životní standard rodiny, pokud máte relativně dobrý plat (dobrý pro minulý rok). Během současného navýšení nákladů si ani střední třída nebude moct dlouhodobě udržet svůj životní standard. A co teprve dělat, když peníze začnou opravdu docházet a budete muset měsíc co měsíc sahat na finanční rezervu?

Řekněte si o zvýšení platu

Většina firem vám sama od sebe peníze nepřidá, budete si o zvýšení platu muset říct. Někdy to nadřízení pochopí a pokud to není pro firmu velký problém, vyhoví vám. Jindy budete muset vyjednávat, argumentovat, proč by vám měli přidat, až hrozit výpovědí – to je snad nejhorší varianta. Rozhodně se podívejte, kolik nabízí na stejné pozici konkurenční firmy v oblasti, budete mít dobrý argument, proč vaše stávající výplata už není dostatečná.

Aktuální nízká nezaměstnanost, o které jsme psali v článku jak dát výpověď zcela bez stresu, vám nahrává do karet. Zaměstnavatel by za vás jen těžko hledal náhradu.

Dělejte stejnou práci za mnohem víc peněz

Pokud vám současný zaměstnavatel více peněz nenabídne, máte 2 možnosti. Odejít jinam a absolvovat opět pohovory, zkušební období a po několika měsících až letech vás bude čekat opět to samé – žádost o zvýšení platu. Nebo můžete dělat to stejné, co děláte, jen na interim projektech. Jednoduše se stanete interim manažerem a můžete si vydělat klidně i jednou tolik.
 


 

Budu interim manažerem

Stát se interim manažerem není nic složitého. Pokud jste odborníkem na svém místě a máte zkušenosti, tak splňujete téměř vše pro to, abyste se stali dobrým interim manažerem. Výhodou práce jako interim manažer je, že děláte jen na krátkodobých projektech a za mnohem větší finanční odměnu. Pokud jako zaměstnanec dostáváte například 50 000 Kč čistého, jako interim manažer můžete mít klidně i 100 000 Kč čistého – to už je značný rozdíl.


Růst odměny společně s projekty

Výhodou je, že jako interim manažer nebo interim specialista nemusíte pracovat několik let za stejné peníze. Interim projekty zpravidla trvají několik měsíců, většinou se smlouvy uzavírají na dobu určitou, a to na 3 až 6 měsíců. S novým interim projektem přichází nová smlouva, a tedy prostor pro lepší peníze. Zjednodušeně řečeno stále dostáváte nadprůměrné ohodnocení.

Zajímá vás víc o práci interim manažera? Podívejte se, jak si vydělat peníze jako ředitel, aniž byste vedli jediného člověka. Opravdu, jde to.

Užijte si naprostou svobodu

Práce na projektech není snadná a bere hodně času. Je to ale vyváženo tím, že si vyděláte dostatek peněz na to, abyste si klidně mohli dát další 2 měsíce volno. Navíc zcela bez starostí, protože budete vědět, že potom hned naskočíte na nový projekt. Kariéra interim manažera je cesta k nezávislosti a finanční svobodě.