Jak dát výpověď zcela bez stresu?

Jak dát výpověď zcela bez stresu?

Časy, kdy zaměstnanci pracovali skoro celý život u jedné firmy, je už dávno pryč. Dnešní doba, kdy jerekordní nezaměstnanost, a to 4,3 %, nabízí mnoho možností změnit práci. Je sice pravda, že s pandemií koronaviru nezaměstnanost stoupla ze 3,1 %, ale přesto je to nezaměstnanost velmi nízká. Ještě stále platí, že je ideální čas na změnu, pokud nejste spokojeni v práci. Proto vám ukážeme, jak dát výpověď v práci zcela bez stresu.

Seznamte se se svou smlouvou

Úplně nejdřív si pořádně přečtěte svou současnou pracovní smlouvu . Určitě si ji už podrobně nepamatujete, proto je dobré si připomenout její detaily. Často specifikuje i výpovědní dobu, se kterou musíte počítat. Zpravidla trvá dva měsíce, ale smluvně může být výpovědní doba delší. Zjistěte si to dopředu, abyste potom nebyli nepříjemně překvapeni.

Dobře si to promyslete

Výpověď podejte až ve chvíli, kdy stoprocentně víte, že chcete odejít. Pokud jste stále na pochybách, rozhodně není správný čas podávat výpověď. Může se stát, že v práci zažijete hned několik náročných dnů, ale to není důvod k výpovědi. Výpověď ze zaměstnání dejte opravdu až ve chvíli, kdy víte, že je to vaše rozhodnutí a nebudete ho měnit.

Jak zjistit, jestli už je opravdu ten správný čas? Podívejte se, kdy je čas změnit práci . Tyhle ukazatele byste neměli přehlížet.

Kam doručit výpověď?

Nejjednodušší je vzít výpověď a dát ji vašemu přímému nadřízenému. Stejně tak ji ale můžete doručit třeba na podatelnu firmy nebo dát jinému výše postavenému pracovníkovi. Každopádně nejlepší je, předat výpověď osobně svému nadřízenému, se kterým jste byli nejdéle v pracovním kontaktu. Od tohoto momentu ale ještě neběží výpovědní doba, pozor na to.

Výpovědní doba začíná běžet od prvního dne následujícího měsíce po měsíci , kdy byla výpověď doručena, říká zákoník práce. Takže pokud podáte výpověď například 14. července, výpovědní doba bude běžet až do 1. srpna do posledního září.
 

Jak dát výpověď? Ideálně svému nadřízenému.


Hledejte nové zaměstnání předem

Nezapomeňte si své nové zaměstnán vyhlédnout předem. Přestože doba na změnu zaměstnání je stále dobrá, rozhodně je lepší jít do jistoty, pokud máte takovou možnost. Proto doporučujeme hledat nové zaměstnání ještě předtím, než dáte výpověď. Výpověď zaměstnavateli dejte v ideálním případě až tehdy, pokud máte zajištěné nové zaměstnání. Samozřejmě to ale není podmínka a pokud si chcete například ještě jeden dva měsíce odpočinout před novou prací, je to také možnost.

Víte, že současná práce není pro vás, ale zároveň nevíte, kam jít? Máme pro vás 7 tipů, jak najít práci, která má smysl.

Snažte se dát výpověď v dobrém, vysvětlete své rozhodnutí

Přestože možná nemáte nejlepší vztahy na pracovišti, dejte výpověď v dobrém. Nemusíte zbytečně kritizovat ani být nepříjemní. Nikdy nevíte, jaké přátele nebo známosti vaši kolegové nebo nadřízení mají. Rozhodně nechcete, aby se do nového zaměstnání donesly různé drby a pomluvy. Navíc zaměstnavatelé jsou poměrně opatrní v zaměstnání někoho, kdo si stále jen stěžuje na svou starou práci. Proto se nevyplatí pomlouvat ani při pohovoru do nové práce.
 

Výpověď dejte a rozejděte se v dobrém.


Změňte pozici v rámci společnosti

Někdy se vyplatí zkusit změnit pracovní pozici v rámci společnosti, pokud je to možné. Často změníte zcela pracovní prostředí, stejně jako kolegy. Téměř si budete připadat jako u jiného zaměstnavatele. Výhodou takové volby je, že často nemusíte řešit zdlouhavé pohovory a máte mnohem větší šanci se na místo dostat. Navíc už firmu znáte, takže se lépe orientujete.

Zkuste dráhu interim manažera

Zajímavou změnou pro vás může být také kariéra interim manažera. Co byste řekli na to, že můžete měnit firmu, kde pracujete například každé 3 měsíce. Jako interim manažer budete dělat to, co máte rádi, ale na různých projektech. Nebudete tak příliš dlouho v jednom prostředí a budete se naopak dynamicky rozvíjet v mnoha oblastech. Navíc si výrazně polepšíte platově . Rozhodně stojí za to si dráhu interim manažera vyzkoušet.